Czym charakteryzują się kawy świeżo palone?

Jednym z napojów uwielbianych na całym świecie jest kawa. Najlepsza oczywiście jest ta czarna i świeżo palona, która działa na zmysły, doskonale smakuje, a zarazem dodaje energii i pobudza na cały dzień.

Kawa świeżo palona

Na jej smak wpływ ma wiele czynników, już od samego początku jej powstawania. Czynniki te to przede wszystkim:
– rodzaj kawowego krzewu, z którego pochodzą ziarna,
– rodzaj gleby,
– położenie plantacji,
– metody zbierania ziaren,
– metody przechowywania oraz przetwarzania ziaren,
– sposób palenia,
– mielenie i zaparzanie.
Ważna jest również staranność przy każdym z etapów jej powstawania. Świeżo palona kawa zachowuje swoje (pełne) właściwości smakowe przez około miesiąc od momentu wypalenia. W tym wypadku ważny jest także sposób jej przechowywania. Można się więc domyśleć, że kawy znajdującej się w sklepach – leżące na półkach przez długie tygodnie, nie będą dorównywać swoim smakiem kawom świeżo palonym. Dlatego też, przynajmniej od czasu do czasu, warto udać się do palarni, która będzie gwarancją świeżości kawy, a profesjonalnie przygotowane do tego osoby pomogą wybrać najlepszy gatunek ziaren.

StockSnap_WDJES619M1

Sposoby palenia kawy

Ziarna kawy początkowo mają kolor zielony. Dopiero w czasie palenia zaczynają wyglądać one tak, jak zna je obecnie cały świat – czyli stają się brązowe. To proces wypalania uwalnia z ziaren około ośmiuset olejków aromatycznych, które to odpowiadają za smak oraz zapach przygotowywanego z nich naparu. Pod wpływem wysokiej temperatury ziarna ulegają także innym zmianom fizycznym oraz chemicznym, które to nadają kawie jej ostateczny smak. Palenie odbywa się przez 7-20 minut (w zależności od rodzaju kawy), w temperaturze wynoszącej od 180 do 240°C. To są jednak zasady ogólne – każda z palarni zazwyczaj posiada jednak swoje techniki i najlepsze sposoby na to, by uzyskać jak najlepszy smak kawy. Można jednak wyróżnić cztery podstawowe rodzaje wypalania kawy (idąc za amerykańskim stowarzyszeniem „National Coffee Association”):
1. Jasne – jasnobrązowe ziarna nie mają na swojej powierzchni olejku, ich smak jest łagodny i orzeźwiający, z lekko cytrusowym aromatem. Palenie to polecane jest dla najszlachetniejszych gatunków kawy.
2. Średnie – lekko brązowe ziarna nie są oleiste, zyskują smak lekkiej goryczki, choć nadal wyczuwa się w nich także pewną słodycz.
3. Średnio ciemne – brązowe ziarna, które mają posmak goryczki i mają bardzo intensywny smak oraz aromat.
4. Ciemne – czarne ziarna mają mocny posmak goryczki, ale nie są już kwaśne, zanika w nich pierwotny posmak kawy. Mają one dość małe stężenie kofeiny.

Zaparzanie świeżo palonej kawy

Jak już było wspomniane wcześniej, kawę trzeba kupować jak najszybciej po jej paleniu, najlepiej w małych ilościach (np. tak, by starczyło jej na 2-3 tygodnie). Można kupić ją już zmieloną lub w całych ziarnach (te najlepiej wtedy zmielić przy pomocy młynka żarnowego). 1-2 łyżeczki przypada na mniej więcej 170 ml wody. Ta nie może być wrząca, gdyż spowoduje utratę jakości smaku całego naparu. Jeśli zaś chodzi o czas zaparzania:
– w zaparzaczu przelewowym jest to ok. 5 minut,
– w zaparzaczu tłokowym: od 2 do 4 minut.
Kiedy jest to espresso, kontakt wody z fusami powinien wynosić jedynie 20-30 sekund. Tak zaparzona, świeżo palona kawa, powinna zachwycać swoim smakiem oraz aromatem.

Dziękujemy portalowi swiezopalona.pl za współpracę merytoryczną.

Dodaj komentarz