Koktajl jabłkowy

Jabłka to ogromne korzyści zdrowotne dla organizmu człowieka, wynikające z tego, że są źródłem wielu cennych witamin. W swoim składzie zawierają witaminę C oraz witaminę A, B1,B2, B3, B5, B6, B9, B12, E, D, K, Retinol, tokoferol i minerały, dużą ilość błonnika roślinnego, a także pektynę (w 100 g świeżego jabłka jest od 1 do 1,5 grama). Zawartość witaminy C w jabłkach jest zmienna, gdyż zależy od odmiany jabłek, warunków klimatycznych i sposobu uprawy, dlatego może wynosić od około 4mg/100 gramów owocu do ponad 21mg/100gramów.

Jabłka możemy jeść ze skórką, bez skórki, jako smażone dżemy z różnymi dodatkami, a także pić w postaci soku, musu jabłkowego i jako koktajl jabłkowy. Surowe jabłka są źródłem błonnika i posiadają niską wartość na indeksie glikemicznym, dlatego polecane są osobom chorującym na cukrzycę lub hiperglikemię. Koktajl jabłkowy możemy przyrządzić na wiele sposobów. Przepisów z udziałem jabłek jest wiele, a oto jeden z nich:

Koktajl jabłkowy z mlekiem kokosowym

Składniki:

  • 1 jabłko,
  • 200 ml soku jabłkowego,
  • 200 ml mleka kokosowego,
  • 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej.

Wykonanie:

1. Jabłko obieramy i usuwamy gniazda nasienne z pestkami.

2. Pokrojone na małe kawałki jabłko wkładamy do blendera miksujemy razem z pozostałymi składnikami.

3. Opcjonalnie zamiast gałki muszkatołowej możemy dodać cynamon lub kardamon.

4. Koktajl jabłkowy nalewamy do wysokiej szklanki i podajemy natychmiast po przygotowaniu.

Do koktajlu możemy dodać też kilka kropel soku wyciśniętego z cytryny. Inny przepis w wersji z dodatkiem jogurtu naturalnego i miodu przedstawia się następująco:

Koktajl jabłkowy z jogurtem naturalnym i miodem:

Składniki:

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego,
  • 1 jabłko,
  • miód lub cukier

Wykonanie:

1. Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne.

2. Kroimy na mniejsze kawałki lub ścieramy na tarce na dużych oczkach.

3. Jogurt miksujemy z jabłkiem albo mieszamy jogurt ze startym jabłkiem.

4. Doprawiamy do smaku miodem albo cukrem według indywidualnych upodobań.

5. Tak przyrządzony koktajl jabłkowy możemy wykorzystać do ryżu, a w wersji z twarożkiem (zamiast jogurtu) można uzyskać masę, którą rozsmarujemy naleśniki.

Równie przepyszny jest koktajl jabłkowy z dodatkiem cynamonu:

Koktajl jabłkowy z cynamonem

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • około 400g jogurtu naturalnego

Wykonanie:

1. Jabłka myjemy, kroimy na pół i wycinamy gniazda nasienne .

2. Kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy cynamon i wszystko miksujemy na jednolitą masę

3. Pod koniec miksowania dodajemy jogurt, chwilę miksujemy i gotowe .

4. Koktajl jabłkowy przelewamy do szklanki i opcjonalnie możemy przybrać plasterkiem jabłka, zaś wierzch koktajlu lekko oprószyć cynamonem.

Korzyści zdrowotne, jakie płyną ze spożywania jabłek są nieocenione i bezdyskusyjne. Jabłka są i będą zawsze bardzo zdrowe. Sposobów ich dostarczanie do organizmu jest bardzo dużo i w zasadzie tylko od nas zależy w jakiej formie będziemy je spożywać. Dlatego koktajl jabłkowy to dobra alternatywa dla wszystkich wielbicieli jabłek.

Dodaj komentarz