Koktajle warzywne

W codziennej dobrze zbilansowanej diecie istotną rolę odgrywają koktajle warzywne, przygotowane z buraków, marchwi i pomidorów itp. Dzięki nim nasz organizm otrzyma wiele niezbędnych witamin oraz mikroelementów. Dieta , w której stosujemy koktajle warzywne jest zdrowa, sycąca, pozwala na dłużej zachować młody wygląd skóry, dodadzą nam sporej dawki energii i co ważne oczyszcza z toksyn i skutecznie pomaga w diecie odchudzającej. Koktajle warzywne mają zazwyczaj stosunkowo mniej kalorii niż koktajle owocowe, dlatego idealnie wkomponują się na przykład w posiłek jakim jest drugie śniadanie. Jest też doskonałym napojem szczególnie dla tych, którzy w sposób aktywny spędzają wolny czas.

Koktajle warzywne są dla naszego organizmu niezbędne z uwagi na zawartość wielu witamin, które przynoszą nam nieocenione korzyści. Każdy z nas wie, jak ważna jest rola witamin w organizmie człowieka. Brak niezbędnych witamin powoduje problemy zdrowotne, obniża odporność organizmu, a także może doprowadzić do groźnej choroby jaką jest anemia.

Jak przygotować koktajle warzywne ?

Koktajle warzywne przygotujemy równie łatwo i prosto jak koktajle na bazie owoców. Możemy do nich użyć wszystkie warzywa, łączyć w sposób dowolny nawet z dodatkiem owoców.

Koktajle możemy tez wzbogacić o różnorodne zioła lub przyprawy. Możemy tez dowolnie doprawić smakowo. Koktajle warzywne mogą być przygotowane na ostro, w wersji łagodnej lub nawet na słodko, na przykład koktajle marchwiowe.

W porze letniej możemy do koktajli dodać takie warzywa, za którymi szczególnie nie przepadamy, ale mają cenne właściwości dal naszego organizmu. Takim nielubianym przez nas warzywem jest szpinak. Łącząc kilka warzyw, możemy uzyskać całkiem ciekawy smak i kolor. Aby koktajle w procesie przygotowania nie straciły swoich cennych składników powinny być zrobione ze świeżych najlepiej występujących sezonowo warzyw, ale też w okresie zimowym mamy duży wybór warzyw. Napój nie powinien długo stać przygotowany, gdyż traci nie tylko swoje walory smakowe, ale przede wszystkim zdrowotne. Koktajle warzywne powinno się wypić zaraz po ich przygotowaniu. Koktajle można, ale nie koniecznie, schładzać przed podaniem.

Co oprócz warzyw powinny zawierać koktajle warzywne ? Przepisy są różne, mogą być koktajle składające się wyłącznie z samych miksowanych warzyw i doprawione smakowo przyprawami (sól, pieprz, imbir, tymianek, majeranek ). Natomiast inne przepisy uwzględniają mleko, jogurt naturalny i wodę niegazowaną.

Na przykład przepis z dodatkiem wody niegazowanej na „Zielony koktajl” zawiera: główkę sałaty rzymskiej drobno posiekanej, 3 łodygi selera naciowego, pół filiżanki świeżego szpinaku, 1 jabłko, 1 gruszka, 1 banan, około 1,5 szklanki wody niegazowanej, sok z połowy cytryny, opcjonalnie posiekana kolendra i natka pietruszki. Sposób wykonania: Do blendera wlej wodę, dodaj posiekaną sałatę i szpinak i miksuj na niskich obrotach. Następnie dodaj drobno pokrojony seler, jabłko i gruszkę i miksuj na wysokich obrotach. Na koniec dodaj kolendrę, pietruszkę, pokrojonego w plasterki banana oraz sok z cytryny. Smacznego!

Dodaj komentarz