Najpopularniejsze miejskie drinki

Niektóre napoje alkoholowe i inne drinki czy przysmaki kulinarne bardzo mocno związane są z historią ludzkości i odkrywaniem nowych lądów. Podróżnicy przepływający oceny z nowych miejsc przywozili do swoich domów unikalne przyprawy, składniki pokarmowe, a na samym statku bardzo chętnie pili alkohole. Każda omijana wyspa, nawet z bardzo zacofaną plemienną ludnością, mogła pochwalić się własnymi unikalnymi sposobami na tworzenie alkoholu. Ameryce Południowej szczególną chwalę, ale także popularność i bogactwo, przyniosła produkcja i późniejszy eksport rumu – zwłaszcza białego. Ten trunek bardzo szybko podbił cały świat i niemal równocześnie z propagowaniem samego białego rumu popularność zdobywał także drink przemyślany na jego bazie, a mianowicie mojito. Za pierwszego wielkiego, ale legendarnego pomysłodawcę tego drinka, uważa się angielskiego korsarza, kapitana Drake’a, który jako pierwszy wpadł na pomysł, by tafię – jeszcze przed popularyzacją białego rumu – popijać z odpowiednio ugniecionym sokiem z limonek i cukru trzcinowego.

Z czasem napitek ten nazwany został mojito i na fali wielu późniejszych modyfikacji ostatecznie doczekał się momentu, w którym przybrał bardziej współczesną wersję. W obecnym wykonaniu mojito obowiązkowo podaje się z miętą oraz cytryną I kruszonym lodem, a także wodą gazowaną, najlepiej o jak najsłabszym własnym smaku. Z tego względu doświadczeni barmani starają się przy produkcji tego drinka unikać wyrazistych wód mineralnych, które niestety są w stanie dość mocno wpłynąć na smak, jaki ostatecznie mojito uzyska. Kluczem do sukcesu, jak zwykle, jest zastosowanie składników odpowiedniej jakości – warto, aby kwasowym elementem stosowanym przy produkcji tego drinka nie były tanie i popularne w Polsce cytryny, tylko prawdziwie regionalne względem oryginalnego mojito limonki lub limetki. Na samo dno szklanki wrzuca się garść liści mięty – najlepiej wybrać odpowiedni aromatyczny gatunek mięty, jak chociażby mięta pieprzowa, dzięki czemu drink będzie jeszcze bardziej charakterny i wyrazisty pod względem smakowym.

Obowiązkowo produkcję mojito rozpoczyna się od dosypania do mięty miarki cukru, najlepiej trzcinowego lub syropu cukrowego i odpowiedniego mocnego wyciśnięcia ich na dnie przy pomocy chociażby barmańskiego moździerza. W ten sposób uzyskuje się słodko-miętową zaprawę, która będzie nadawała białemu rumowi delikatnie zielono-żółty kolor, ale przede wszystkim będzie miało kolosalny wpływ na sam smak drinka. Oczywistym dopełnieniem dla mojito jest kruszony lód, który w kolejnym kroku powinien zostać wrzucony na uzyskany syrop cukrowo-miętowy. Kruszony lód zapewnia odpowiednią strukturę i konsystencję drinka oraz umożliwia dużo skuteczniejsze wymieszanie wszystkich smaków. Do takiej szklani z lodem i zaprawą wlewa się następnie 40ml białego rumu oraz 40 ml wspomnianej już, gazowanej wody. W ten sposób powstał jeden z najpopularniejszych drinków na całym świecie, prawdziwa ikona popkultury i drink masowo zamawiany przez gwiazdy filmów, seriali czy teledysków, bohaterów książek i magazynowych historii.

Dodaj komentarz