Napij się kawy i pokonaj przeciwutleniacze!

Niedawno doszło do poważnych zmian w opinii medycznej dotyczącej spożywania kawy. W rzeczywistości, można powiedzieć, że kawa okazuje się być pomocna dla naszego zdrowia.


Trzeba jednak pamiętać, że picie kilku filiżanek czarnej, wysoce kofeinowej kawy na co dzień nie jest rozwiązaniem które można uznać za zdrowe. To ma swoją cenę – kołatanie serca i wzrost ciśnienia krwi są tylko dwie rzeczy, z którymi musi się zmierzyć uzależniony od kawy osobnik – to może wystąpić po przedawkowaniu kofeiny. Każdy jest bardzo świadomy zawartości kofeiny w kawie, ale dopiero niedawno, ujawniono pozytywne właściwości zdrowotne kawy, bowiem zostały porządne zbadane. To musi być dobra wiadomość dla miłośników kawy. Złą wiadomością jest to, że picie kawy z kofeiną w nadmiarze może nadal być szkodliwe dla ogólnego dobrego samopoczucia. Niemniej jednak, jak wszystkie rzeczy w życiu, rozsądne zużycie kawy może mieć korzystny wpływ. Trzeba jednak trzymać się zalecanych dwóch lub trzech filiżanek dziennie – to może faktycznie dobre rozwiązanie.


Obecne badania pokazują że ma dziesięć razy większe właściwości przeciwutleniające niż czerwone wino lub herbata, tradycyjnych dwóch wielkich faworytów w walce z wolnymi rodnikami. Ale czym są wolne rodniki i dlaczego potrzebujemy się chronić przed nimi?


W przeciwieństwie do ryb, organizm ludzki potrzebuje powietrza do przetrwania –
innymi słowy, nie istniejemy bez tlenu. Oddychamy go i jest to transportowany przez strumień krwi do wszystkich komórek w organizmie. Mówiąc prościej, ten podstawowy składnik może stać się niestabilny i wytwarzać sporo „wolnych rodników”, więc możemy wygenerować sporo tych „złych” jako naturalny produkt uboczny w ramach naszej struktury komórkowej, ale w tym samym czasie, organizm jest narażony na wpływy zewnętrzne, takie jak dym papierosowy, zanieczyszczenie powietrza i promienie ultrafioletowe, w życiu codziennym. Dlatego nasz organizm cierpi na podwójny atak, z racji obu sił wewnętrznych i zewnętrznych.


W świetle tych informacji, stale poszukujemy magicznego składnika odwracającego problemy zdrowotne spowodowane przez działanie tych renegatów „wolnych rodników”. W wysokich dawkach jednakże, przeciwutleniacze mogą rzeczywiście wytwarzać efekt odwrotny, pro-utlenianie lub wytwarzanie wolnych rodników, ale tak długo, jak antyutleniacze pochodzą z produktów naturalnych, są włączone jako część codziennej diety, nie będzie żadnego problemu z dawkowaniem, a ciało będzie dobrze zabezpieczone.

Ziarna kawy zawierają kwas chlorogenowy, który jest silnym antyoksydantem i 200 ml filiżanka kawy arabica może dostarczyć do 200 mgs. kwasu chlorogenowego.

Dodaj komentarz