Nie bój się parzenia zielonej herbaty!

Liściasta zielona herbata oferuje bardziej aromatyczne i zdrowe alternatywy dla torebek z herbatą produkowanych seryjnie. Jednak wiele osób waha się zrezygnować z wygody torebki. Boją się że proces parzenia herbaty liściastej będzie trudny lub czasochłonny. Niektórzy uważają, że warzenie hurtowej zielonej herbaty wymaga drogiego sprzętu specjalistycznego. Jestem tutaj po to, aby rzucić światło na kilka prostych i uniwersalnych sposobów za pomocą których można zaparzyć swoją liściastą zieloną herbatę.


Można umieścić kilka luźnych liści zielonej herbaty prosto do garnka z gorącą wodą. Po pozostawieniu tego na czas zaparzania, wlać herbatę przez sitko do filiżanek. To może być standardowy kuchenny filtr lub lub wykonany specjalnie dla celów, takich jak te – małe sitko zaprojektowane do oparcia o brzeg filiżanki herbaty. Sitka do herbaty są w wielu różnych stylach i rozmiarach (uwielbiam zbierać zabytkowe i antyczne sitka do herbaty). Metoda ta jest prosta, szybka i wykorzystuje elementy, które prawdopodobnie masz już w kuchni.


Najczęstszym sposobem aby zaparzyć herbaty liściaste jest to zrobić to za pomocą metody infuzyjnej. Tutaj luźne liście herbaty są umieszczane (co jest najbardziej popularne) w zaparzaczu w formie kulki bądź jajka – są to metalowe lub z siatki piłki rozdzielone na dwie części połączone zawiasem, dzięki czemu mogą być otwarte i pełne luźnych liści herbaty. Można kupić kulki do herbaty w różnych fantazyjnych wzorach i wykończeniach – które pozwalają zaparzyć bezpośrednio w filiżance. Największym problemem jest przestrzeń. Nie zawsze jest w nich wystarczająco dużo miejsca dla cyrkulacji wody, co skutkuje mniejszą szansą na zaparzenie idealnej filiżanki zielonej herbaty. Jest to jednak jeszcze przyzwoity wybór dla celów ekonomicznych i wygody.


Lepszym wyborem jest szukać czajniczka z zaparzaczem wbudowanym w ten produkt. Wbudowany zaparzający czajniczek ma zwykle kosz (zwykle ze szkła, ceramiki lub metalu), do którego wkłada się herbatę. Dystrybutor jest następnie umieszczony w naczyniu z gorącą wodą do uzyskania pożądanego czasu zaparzania. Może on być łatwo usunięty, aby zapobiec nadmiernemu parzeniu, co może prowadzić do gorzkiego smaku herbaty.


Wiele osób korzysta z wygody kubka z zaparzaczem. Te kubki są specjalnie wykonane do warzenia wielkiej filiżanki herbaty. Normalnie składają się one z trzech części: część kubka, z zaparzaczem i pokrywką. Pozostawienie pokrywy podczas moczenia poprawia smak i pokrywa może być wywrócone do góry nogami, gdy się skończy i wykorzystywane jest to jako miejsce do umieszczania herbaty w zaparzaczu. Istnieją również kubki z dodatkiem wlewów wbudowanych – idealne w podróży. Będziemy chcieli, upewnić się, że zaparzacz jest wystarczająco duży aby umożliwić wystarczająco dużo miejsca na rozbudowę liści, a także na dobrą cyrkulację wody.


Innym popularnym sposobem parzenia herbaty liściastej jest sposób podobny do parzenia francuskiej kawy. Choć zaprojektowany do użytku z kawą, aplikacja ta bardzo dobrze nadaje się do parzenia herbaty. Mówiąc najprościej liście herbaty są tymi do których trzeba dodać gorącą wodę, poczekać aż się zaparzy i zanurzyć filtr we wrzątku. Jest to świetny sposób, aby zrobić herbatę dla dwóch szybko i łatwo. Jeśli posiadasz już prasę do parzenia kawy, jest to świetne rozwiązanie, które nie wymaga zakupu jakiegokolwiek nowego sprzętu kuchennego.


Każda z metod wymienionych powyżej, będzie tworzyła pyszny napój z zielonej herbaty zdolny zapewnić wiele korzyści dla zdrowia. Wybierz swój ulubiony i możesz rozpocząć warzenie!

Dodaj komentarz