O filtrowaniu wody słów kilka

Woda z kranu dla wielu osób stanowi cenną alternatywę dla butelkowanej wody mineralnej. Podkreślają one niższy koszt oraz dużo większą wygodę. Wodę w kranie mamy bowiem zawsze, niezależnie od tego, kiedy ostatni raz robiliśmy zakupy.
Rzeczywiście, ostrzeżenia zapamiętane z dzieciństwa, by unikać wody kranowej należy włożyć między bajki. Popularna kranówka wcale nie jest gorsza od wody wynoszonej z marketów całymi zgrzewkami. Warto wiedzieć, że nie każda woda mineralna czy źródlana jest odpowiednia dla każdego konsumenta. W takim przypadku z pomocą przychodzi czytanie etykiet. Prawdą jest jednak, że jeśli nie zaopatrujemy się w specjalną wodę leczniczą dystrybuowaną niekiedy przez uzdrowiska bądź nie robimy zakupów pod kątem osób ze szczególnymi obostrzeniami dietetycznymi, nie ma konieczności przepłacania za zwykłą mineralkę.
Analiza półek w markecie nie pozostawia wątpliwości: zdecydowana większość dostępnych wód nie wyróżnia się absolutnie niczym, co stawiałoby ją nad zwykłą wodą kranową.
Dodać jednak trzeba, że wodę kranową na pewno warto filtrować, stąd też warto na wyposażeniu kuchni mieć odpowiedni dzbanek. Pozwoli on przede wszystkim usunąć chlor, który wpływa na smak wody z wodociągów. Dzięki temu płyn będzie zdatny do spożycia bez konieczności dodatkowego przegotowania. Filtr zmniejsza także twardość wody, niwelując kłopot z kamieniem osadzającym się w czajniku. Podkreślić warto bardzo niskie koszty filtrowania, zupełnie nieporównywalne z kosztami zakupu wody butelkowanej. Jest to także korzystniejsze z punktu widzenia ekologii – zawsze mniej plastiku w pojemniku na śmieci.
Wykorzystywany w filtrach przeznaczonych do dzbanków węgiel pozwala zredukować ewentualne zanieczyszczenia organiczne obecne w wodzie. Nie są one groźne dla zdrowia, choć czasem mogą powodować dyskomfort w postaci biegunek i zatruć, ale wpływają na smak i wygląd wody. Dzięki temu zarówno napoje, jak i potrawy gotowane z użyciem przefiltrowanej wody są znacznie smaczniejsze. Niektóre filtry wzbogacone są ponadto jonami srebra, co pozwala na dodatkową ochronę przefiltrowanej wody przed bakteriami.
Filtrowanie wody to wygoda i oszczędność pieniędzy. To także pełne bezpieczeństwo. Specjaliści zajmujący się żywieniem dzieci podkreślają, że przefiltrowana woda po dodatkowym przegotowaniu jest odpowiednia dla maluchów po ukończeniu pierwszego roku życia. Dzbanek z filtrem powinien stanowić zatem „must have” w każdym domu.

Dodaj komentarz