O rumie

Rum narodził się na wyspie Barbados. Dzisiaj ten wysokoprocentowy alkohol produkowany jest także w Australii, Indiach i na terenie Ameryki Południowej. Wielu osobom rum kojarzy się z piratami, handlarzami niewolników i różnego rodzaju rabusiami.

Rum jest alkoholem, który powstaje w wyniku fermentacji trzciny cukrowej lub z melasy, która jest produktem ubocznym, który powstaje w chwili produkcji cukru z trzciny cukrowej. Po zakończeniu procesu fermentacji rum trafia do beczek. Najczęściej rum leżakowany jest w beczkach dębowych, ale może być leżakowany także w beczkach z innych gatunków drewna. Rum jest trunkiem mocnym. Może zawierać od 38 aż do 80 procent alkoholu. Rumy leżakują krótko. Po okresie leżakowania poddaje się go procesowi kupażowania, czasem także jest on filtrowany. Wybór rumu na rynku jest bardzo duży. W sklepach dostaniemy rum biały, który jest bardzo delikatny o lekko słodkim smaku, jak również rum aromatyzowany. Za najbardziej szlachetny rum uważany jest rum reserva i overproof. Ten ostatni jest bardzo mocny. Najbardziej szlachetne rumy warto pić same, mniej szlachetne możemy dodawać do herbaty lub przygotowywać z nich drinki. Dodane do herbaty w zimny zimowy dzień znakomicie poprawią nam humor, a do tego przyjemnie rozgrzeją.

Producentem rumu białego jest Portoryko. Ten rum raczej nie nadaje się do picia samodzielnie, jest zbyt słodki. Ale jest wyśmienitym dodatkiem do koktajli. Występuje on także jako rum przejrzysty. Rum biały, czy też przejrzysty powstaje w wyniku filtrowania. Innym rodzajem rumu jest rum złoty nazywany zamiennie rumem bursztynowym. Jego złoty kolor jest efektem dojrzewania w beczkach. Jest trunkiem bardzo aromatycznym. Na terenie Nikaragui, Gwatemali, Jamajki, Martyniki i Haiti produkowany jest rum ciemny. Jest on wyjątkowo aromatyczny i mocny. Najsłabsze rumy to rumy aromatyzowane. Zawartość alkoholu w tych rumach nie przekracza czterdziestu procent. Najmocniejszy rodzaj rumu to overproof. Overproof dostaniemy o minimalnej zawartości alkoholu czterdzieści procent. W sprzedaży są jednak overproofy, które zawierają sześćdziesiąt lub osiemdziesiąt procent alkoholu.

Metoda według, jakiej rum jest produkowany zależy głównie od kraju, w którym jest produkowany. Na Karaibach najczęściej wykorzystywana jest melasa, ale już na wyspach, których mieszkańcy posługują się językiem francuskim, rum powstaje przede wszystkim z trzciny cukrowej. Dodatkiem do melasy lub trzciny cukrowej jest woda i drożdże. Różne są nie tylko składniki do produkcji rumu, ale także sposób jego destylacji. Proces destylacji może odbywać się zarówno przy użyciu alembików, jak również przy użyciu kolumn rektyfikacyjnych. Po procesie destylacji rum musi dojrzeć. Minimalny okres dojrzewania tego trunku wynosi dwanaście miesięcy. Większość producentów do tego procesu wykorzystuje beczki dębowe, ale rum leżakuje także w beczkach wykonanych z nierdzewnej stali. Rum, który dojrzewał w dębowych beczkach rozpoznamy po ciemnym kolorze. Ostatni etap to mieszanie rumu.

Dodaj komentarz