O whisky, czyli narodowym trunku Irlandczyków

Ojczyzną tego trunku jest Irlandia. Whisky zaczęto produkować w tym kraju podobno za sprawą świętego Patryka, który w V wieku prowadził w tym kraju działalność misyjną, a obecnie jest jego patronem. Przez wiele lat produkcja tego trunku była w Irlandii zajęciem nielegalnym, z czasem jednak została zalegalizowana, dzisiaj whisky uważana jest za jeden z bardziej szlachetnych trunków.

Whisky jest trunkiem, który powstaje w efekcie podwójnej destylacji jęczmiennego słodu. Po zakończeniu procesu destylacji, whisky trafia do dębowych beczek, w których leżakuje przez okres minimum trzech lat. Często whisky leżakuje w beczkach, w których wcześniej leżakowało sherry lub bourbon. Smak whisky, która leżakowała w beczkach po sherry lub bourbonie jest wyjątkowy. Poza Irlandią trunek ten produkowany jest także w Stanach Zjednoczonych, w Kanadzie oraz w Szkocji. W chwili, kiedy zaczęto destylować w Irlandii jęczmienny słód, whisky uważana była za skuteczne lekarstwo na wiele chorób. Trunek ten miał pomagać między innymi w przypadku zarażenia się ospą. Nazywano go wówczas „wodą życia”. Z czasem zaczęto jednak doceniać także inne walory tego trunku, właściwości lecznicze zaczęły schodzić na dalszy plan. Pomiędzy XVII a XVIII wiekiem na wytwórców whisky zostały nałożone wysokie podatki. Zahamowało to jego legalną produkcję. Większość legalnie produkowanej whisky w tym okresie trafiało do Anglii i innych części rozległego Imperium Brytyjskiego. Na początku XIX wieku podatki zostały zmniejszone, znów whisky była produkowana w sposób legalny.

W chwili obecnej whisky produkowana jest nie tylko w Irlandii. Każdy kraj produkuje ją według innych receptur i nie tylko ze słodu jęczmiennego. Dlatego dokonano podziału tego trunku na:

    • whisky irlandzką;
    • szkocką;
    • amerykańską;
    • japońską;

Whisky pochodząca z Irlandii nadal powstaje z jęczmiennego słodu, nie ma w niej dodatku innych zbóż. Zanim trafi na sklepowe półki spędza w beczkach przynajmniej trzy lata. Whisky szkockie powstają albo tylko ze słodu jęczmiennego, albo są produkowane z dodatkiem innych zbóż. Podobnie do irlandzkich leżakują przynajmniej trzy lata. Najbardziej popularna whisky ze Szkocji to Johnny Walker. Jedną z cieszących się dużą popularnością marką whisky irlandzkiej jest Jameson. W obu krajach do leżakowania wykorzystywane są beczki używane wcześniej do leżakowania innych alkoholi. Proces produkcji whisky japońskiej jest podobny do produkcji tego trunku w Irlandii i w Szkocji. Whisky z Japonii zaczyna zdobywać coraz większe grono zwolenników. Whisky amerykańska powstaje nie tylko z jęczmiennego słodu, ale także z pszenicy, żyta i kukurydzy. Jest leżakowana krócej, zaledwie dwa lata. Amerykańska whisky bardziej znana jest pod nazwą bourbon. Amerykańska whisky produkowana jest przede wszystkim w dwóch stanach: w stanie Kentucky oraz w stanie Tennessee. Najbardziej popularny gatunek to produkowany w stanie Tennessee Jim Bean. Popularność tego trunku w tym kraju wzrosła wraz z pojawieniem się na ekranach Jamesa Bonda.

Dodaj komentarz