Piwo dla smakoszy, czyli warto spróbować wyrobów regionalnych browarów

Piwosze gustujący w złocistym trunku nie przejmują się raczej tym, jak jest ono tworzone i w jaki sposób powstaje. Tym czasem proces warzenia piwa komercyjnego to zupełnie inna bajka aniżeli proces powstawania tego trunku w maleńkich regionalnych browarach. Jeśli pijemy duże ilości tego alkoholu to raczej nie przejmujemy się jego smakiem ani nie mamy względnych oczekiwań co do jego składników. Tym czasem piwo piwu nie równe. Piwa przemysłowe i komercyjne, czyli te, których reklamy oglądamy codziennie w telewizji, dobrze smakują i świetnie się absorbują w organizmie. Jeśli pijemy kilka piw pod rząd to ich smak zatraca się z każdym kolejnym łykiem i praktycznie przestajemy go odczuwać. Tym czasem piwa przemysłowe poddawane są procesowi pasteryzacji, które sprawiają, że butelkowe czy puszkowe piwo może wytrzymać na sklepowej półce nawet rok. Niestety, ale pasteryzowanie piwa i proces jego produkcji są szalenie istotne dla smaku tego wspaniałego trunku.
Dlatego chcemy Was przekonać do tego, żeby z piwosza stać się smakoszem piwa. Mamy w Polsce jakieś kilkaset małych browarów, które produkują piwo najwyższej jakości. Regionalne i małe browary bardzo często produkują piwo niepasteryzowane, przez co musi ono szybko trafić ze sklepowej półki do konsumenta. Poza tym w małych browarach proces warzenia trwa odpowiednio długo. Nieoficjalnie natomiast wiadomo, że produkcja piw przemysłowych polega na tym, żeby proces warzenia skrócić do minimum. Można zauważyć w smaku, że niektóre piwa smakują tak naprawdę jak napój piwny z domieszką wódki. Niekiedy taki smak można poczuć w najtańszych browarach. Fakt, że sięgając po najtańsze piwa dostępne na rynku to sięgamy po nie w konkretnym celu. Warto jednak zamienić kilka przemysłowych piw na jedno naprawdę dobre piwo z małego browaru. W wielu polskich miastach są dzisiaj sklepy, które sprzedają regionalne piwa bezpośrednio od małych browarów. Jeśli nie pijecie piwa dlatego, że musicie je pić, to skosztujcie piwa prawdziwie długo warzonego i niepasteryzowanego. Ma zupełnie inny zapach, aromat i smak. Przy czym na pewno nie są to piwa przeznaczone do hurtowego spożycia a jedynie do tego, żeby się nimi delektować i degustować.

Dodaj komentarz