Przepis na kokosowo-ananasową Pina Coladę

Pina Colada to pyszny i orzeźwiający drink o tropikalnym charakterze, a jego nazwa oznacza po prostu świeży sok ananasowy. Niech nas to jednak nie zwiedzie – wśród składników główną rolę gra także kokosowa śmietanka. Drink wywodzi się z Karaibów i jest bardzo prosty w wykonaniu zarówno w wersji alkoholowej, jak i dla abstynentów.

Wynalazcą tego drinku był barman z Puerto Rico – Ramon Marrer Perez, który pracował w San Juan. Dzięki Pina Coladzie rozsławił swój kraj, a drink otrzymał chlubne miano oficjalnego napoju Puerto Rico. Ten zachwycający smakiem napój można zamówić w każdym koktajlbarze na całym świecie. Możesz przyrządzić go też samemu, ponieważ jest to całkiem proste.

W oryginalnym składzie Pina Colady znalazł się wysokiej jakości portorykański rum, jednak jeśli nie masz możliwości z niego skorzystać, nie przejmuj się. Warto poeksperymentować z różnymi rodzajami rumu, także tymi tańszymi, bo możliwe, że któryś z nich przyciągnie Twoją uwagę zaskakująco dobrym smakiem. W tym drinku używa się głównie jasnego rumu, ale wielu miłośników Pina Colady korzysta z rumu ciemnego lub nawet bursztynowego.

Oryginalne wydanie Pina Colady

Klasyczny przepis na Pina Coladę jest bardzo prosty. Wśród składników znalazły się: jasny rum, śmietanka kokosowa, świeży ananas oraz lód. Do przygotowania drinka będziesz potrzebować miarki, blendera z kruszarką do lodu oraz noża, którym pokroisz owoce. Jeśli interesujemy się przyrządzaniem drinków, warto zaopatrzyć się w nieduży zestaw barmański, który zawierać będzie wszystkie urządzenia ułatwiające nam mieszanie drinków. Zestaw z łatwością znajdziesz w wielu sklepach internetowych. Aby robić drinki nie potrzeba dziesiątek elementów, wystarczy kilka najważniejszych, ale dobrej jakości. Na pewno przyda Ci się shaker, najlepiej trzyczęściowy, ponieważ bardzo wygodnie się z niego korzysta. Potrzebujesz też miarki, którą odmierzysz odpowiednią ilość napoju. Możesz ją zastąpić kieliszkiem. Przyda się też tłuczek barowy, zwłaszcza jeśli będziesz przygotować mojito. Warto też rozważyć zakup wiadra do lodu, szczypiec, nożyka do cytrusów i otwieracza do butelek, o ile go nie posiadasz.

W pierwszym kroku łączysz trzy miarki jasnego rumu z trzema łyżkami kokosowej śmietanki oraz trzema łyżkami pokrojonego na drobne kawałki świeżego ananasa. Dosyp dwie filiżanki kruszonego lodu i zacznij mieszać za pomocą blendera. Gdy uzyskasz jednolitą konsystencję, wlej do kieliszków i ozdób świeżym ananasem. Możesz też podać Pina Coladę bardziej ekskluzywnie – w wydrążonym ananasie.

Wzbogacona receptura

Masz ochotę na dokładkę? Tym razem użyj 1,5 miarki białego rumu i tyle samo kremu kokosowego, jedną miarkę ciemnego rumu, jedną miarkę śmietany, trzy miarki soku ananasowego, odrobinę wódki i dwa kubki lodu. Zmieszaj wszystko w blenderze i ponownie ozdób plastrem ananasa.

Wersja bezalkoholowa

Dla dzieci oraz osób, które nie mogą pić alkoholu możesz przygotować wersję „dziewiczą”. Wraz z lodem zmieszaj taką samą ilość kremu kokosowego i soku ananasowego. Gotowe!

Dodaj komentarz